Карловачки ђаци о значају писане речи
Почетна » О нама

О нама

Руководилац секције: Мерима Аранитовић, наставник српског језика

ЛИНГВИСТИЧКА СЕКЦИЈА КАРЛОВАЧКЕ ГИМНАЗИЈЕ

„КАРЛОВАЧКИ ЛИНГВИСТИЧКИ КРУЖОК“

 

Карловачка гимназија, као најстарија гимназија у Срба, негује традицију изучавања и очувања језика, као и проширивања знања из ове области с циљем да се код ученика развије љубав према језику, изучавању истог и целоживотним бављењем темама које имају додира са овом облашћу. „Карловачки лингвистички кружок“ својим именом асоцира на Прашки лингвистички кружок.

До сада су ученици, који су били чланови ове секције изучавали многе теме, учили практичне вештине ради стицања функционалних знања које ће моћи да користе и након завршетка школовања у Гимназији.

Секција је у једном тренутку била мало утихнула с активностима, да бисмо је обновили 2018. године, с генерацијом која је прошле године завршила школу, тако да смо у једном тренутку таман преклопили рад ученика прве године и матураната.

Ово је било изузетно значајно јер су ученици, који су сада друга година, због короне, две године провели на комбинованој или онлајн настави, тако да су много тога у вези са ширим и темељнијим  изучавањем језика у својим основним школама пропустили. Била им је потребна социјализација, упознавање са неким техникама рада да би могли да раде групно, што ове године и планирамо.

Но, план рада за прошлу годину подразумевао је да у две одвојене групе (јер нисмо смели спајати више од 15 ученика) раде одвојене активности, које ће се на крају године спојити, а матуранти су оставили недовршен задатак првацима да их ови у наредном периоду заврше. Такође је део ученика из обе групе учествовао у припремама за Такмичење из српског језика и језичке културе у организацији Друштва за српски језик и језичку културу.

Матуранти су, поред припреме за такмичење, писали и матурске радове из лингвистике, и завршавали заједнички рад из дијалекта који су почели у трећој години у јеку короне, па смо морали да обуставимо рад због немогућности да се састајемо, те је највећи део реализован прошле школске године.

Прваци су кренули од почетка – мало смо осавременили рад секције – тиме што смо направили блог (сајт)  на ком објављујемо радове ученика, као и матурантски пројекат. Закупили смо домен и направили свој кутак за рад у виртуелном свету. Такође, ученици прве године су активно учествовали у администрацији и модерацији Фејсбук странице Карловачке гимназије, сајта и групе Карловачки лингвистички кружок на Фејсбуку.

Циљ нам је био да их вратимо у редовне социјалне токове, да науче да пишу, буду креативни, да истражују, да истраже вишеслојност језика, кроз разне задатке, од учешћа на конкурсу за најлепшу реч у српском језику, писања вести, извештаја за друштвене мреже и школски лист, као и писања креативних радова, између осталог учествујући на тај начин и у прослави 230 година постојања и рада Карловачке гимназије. Тим поводом је направљена и посебна емисија на Телевизији Војводина, насловљена „Како пишу карловачки ђаци“. Линк за емисију је на сајту наше секције.

Матуранти су, у трећој години решили да након читања прича на заплањском дијалекту, контактирају ауторку Негославу Станојевић из Ниша, и договоре са њом књижевни сусрет на ком би се више говорило о дијалектима. Идеја је била да позову и неког од професора са Филозофског факултета коме је ужа област дијалектологија, али до реализације сусрета, због већ наведених околности није дошло. То су матуранти оставили садашњим ђацима да организују и тако заврше њихов пројекат. Матуранти су урадили истраживачки рад и направили презентацију која се одвијала у кабинету за информатику јер су ту имали услове за мултимедијални приступ излагању. Позвани су били и остали ученици и професори да пропрате њихов рад. Достављамо у папиру њихову презентацију, као и линк ка онлајн презентацији у додатку.

Трећи сегмент рада била је припрема ученика за такмичење. Најбољи резултат у нашој секцији постигла је Софија Тодорић, која је на окружном такмичењу била прва, а на републичком је освојила 16 поена. Ове године се поново спремамо за такмичење.

Такође смо са Одсеком за српски језик и лингвистику Филозофског факултета у Новом Саду организовали четири интерактивне радионице. Теме и фотографије такође шаљемо у прилогу. То је још једна групна активност наше секције – ученици су били домаћини професорима и студентима са Филозофског факултета, а предавања су била у Свечаној сали гимназије.

Такође су две ученице наше секције учествовале и у Летњој латинској школи, на којој је ове године био изучаван и старословенски језик.

 

Линкови: група „Карловачки лингвистички кружок“ https://www.facebook.com/groups/242646012466748

Сајт: https://lingvistickikruzok.com/

Фејсбук страница гимназије: https://www.facebook.com/karlovackidjaci/

Снимак емисије телевизије Војводина: https://www.youtube.com/watch?v=SjdP-yYo9hU&t=2s

 

План рада лингвистичке секције Карловачке гимназије

(КАРЛОВАЧКИ ЛИНГВИСТИЧКИ КРУЖОК – КЛК)

у школској 2021/2022. години

Рад секције одвијаће се у следећим областима:

 • Припрема за такмичење из области граматике српског језика, језичке културе и опште лингвистике (такмичења почињу у фебруару, а завршавају се Републичким такмичењем у Тршићу)
 • Избор теме за пројекат која ће се групно обрађивати
 • Интерактивна предавања професора са Одсека за српски језик и лингвистику Филозофског факултета у Новом Саду (реализација у другом полугодишту)
 • Међупредметно повезивање (сарадња са другим секцијама у школи)
 • Креирање, администрација и модерација сајта секције (ученици прве године), као и друштвених мрежа – група наше секције КЛК на Фејсбуку
 • Сарадња са школским медијима (сајт школе, школски лист „Бранко“, Фејсбук страница Карловачке гимназије) писање текстова, вести, лекторисање, постављање текстова

 

НАСТАВНИ ЦИЉЕВИ:

Образовни циљ:

Упознавање ученика са планом рада и методама израде пројеката. Подела рада између прве и четврте године – четврта година ће завршити пројекат о заплањском дијалекту, а ученици прве године ће се фокусирати на социјализацију (након две године проведене на онлајн и комбинованој настави у основим школама из којих долазе), групно ће направити сајт и страницу за групу, постављати текстове и учити како се лекторишу текстови. Такође ће, како будемо обрађивали одређене теме писати кратке есеје и саставе у вези са обрађеном темом, лекторисати их и постављати их на мреже.

Образовни циљ је и да ученици обогате своје знање из лингвистичких тема кроз савремене медије, спајајући их са традиционалним темама као што су дијалекти. Сарадња са другим секцијама (историја, географија, рачунарство и информатика, страни језици, латински језик, музичка култура, ликовна култура…)

Васпитни циљ:

Васпитни циљ је да ученици развију склоност ка писаној речи. Да науче да негују и развијају свој лични стил, да науче да сарађују прво међусобно, да уважавају рад једни других, а онда и да науче да повежу различите науке да би проширили видике. Такође је фокус на неговању љубави према језику, поштовању разлика како културолошких, тако и социјалних, тематских… Развијање интедисциплинарности. Развијање стрпљења, тимског рада, неговање заједништва и поштовање индивидуалносит.

Васпитни циљ:

Развијање интересовања и љубави према говорном и писаном српском језику. Неговање осећаја за лепо опхођење, за уважавање језичких и културолошких различитости. Подстицање упорности и стрпљивости у самосталном и заједничком раду, спремности за сарадњу и међусобно помагање у решавању задатака. Откривање нових могућности сарадње са другим секцијама. Проширивање научних и уметничких сазнања. Развијање и обогаћивање интердисциплинарне комуникације.

Функционални циљ:

Развијање жеље за новим сазнањима, за самосталним истраживањима у оквиру појединих језичких области. Навикавање ученика на тимски рад, на поделу задатака и усаглашавање личних и заједничких циљева током истраживачког рада. Неговање способности уочавања различитих језичких појава у усменом и писаном облику као и у медијима. Оспособљавање ученика за самостално закључивање утемељено у сазнањима из граматике, правописа, лингвистике као и других научних и уметничких области.

 

План рада по месецима

СЕПТЕМБАР

 • Формирање секције од заинтересованих ученика, као и креирање плана и програма рада; креирање и истраживачке групе и договор о времену реализације као и начину реализације пројекта; утврђивање термина за рад секције (комбинација рада у школи и путем Гугл учионице и других друштвених мрежа.
 • Закуп домена, креирање сајта (блога), подела улога у администрацији и модерацији.
 • Сарадња с Одсеком за српски језик и лингвистику Филозофског факултета у Новом Саду; комуникација с овим удружењем; план активности.
 • Обележавање Европског дана језика

ОКТОБАР

 • Посета Сајму књига
 • Договор о доприносу прослави 230 година рада Карловачке гимназије. Писање текстова за наш сајт и друштвене мреже школе.

­· Рад на школском часопису – помоћ у лектори, писање текстова…

 • Сарадња са другим секцијама одређивање активности у вези са пројектом планираним за друго полугодиште.

НОВЕМБАР

 • Договор о динамици припреме за такмичење из српског језика и језичке културе у организацији Друштва за српски језик и културу.
 • Сарадња са другим секцијама.
 • Прослава 230 година постојања Карловачке гимназије, постављање изабраних радова на сајт секције, договор о новој теми за писање.
 • Анализа нових текстова, вежбање лектуре на ученичким радовима.
 • Рад са такмичарима.

 

ДЕЦЕМБАР

 • Припрема за такмичења.
 • Договор матураната око задужења у вези са пројектом.
 • Сарадња са другим секцијама.

 

ЈАНУАР

 • Припрема за такмичења.
 • Конкретизација сарадње са другим секцијама у вези са пројектом Говор Заплања
 • Договор о конкретним темама предавања са Одсеком за српски језик лингвистику
 • Реализација првог предавања

 

ФЕБРУАР

 • Припрема за школско такмичење из српског језика
 • Школска такмичења и одређивање такмичара за општинско такмичење на основу постигнутих резултата.
 • Сарадња са другим секцијама и анализа до сада урађених задатака на пројекту.
 • Организовање друге радионице са Одсеком за српски језик и лингвистику

 

МАРТ

 • Припрема за следећи ниво такмичења.
 • Организација општинског нивоа такмичења.
 • Анализа постигнутих резултата на такмичењу и припрема за реализацију и учешће на окружном нивоу, према постигнутим резултатима.
 • Довршавање пројекта матураната – Говор Заплања и договор за презентацију у априлу
 • Организација треће радионице са Одсеком за српски језик и лингвистику

АПРИЛ

 • Ажурирање сајта, постављање ученичких текстова из историје језика
 • Анализа резултата са окружног такмичења и припрема за републички ниво такмичења на основу постигнутих резултата
 • Презентовање матурантског пројекта

 

МАЈ

 • Припрема за такмичење на републичком нивоу
 • Сарадња са школским листом на изради матурантског броја школског листа
 • Републичко такмичење из српског језика и језичке културе у Тршићу
 • Организација четврте радионице са Одсеком за српски језик и језичку културу

 

ЈУН

 • Сређивање нашег сајта (блога), постављање матурантског пројекта на сајт
 • Анализа резултата са републичког такмичења, као и рада секције у току школске 2021/22. године.
 • Договор о летњим активностима (учешће на Латинској школи током лета)

 

Оставите одговор