Карловачки ђаци о значају писане речи
Почетна » ЛИНГВИСТИЧКА СЕКЦИЈА КАРЛОВАЧКЕ ГИМНАЗИЈЕ „КАРЛОВАЧКИ ЛИНГВИСТИЧКИ КРУЖОК“

ЛИНГВИСТИЧКА СЕКЦИЈА КАРЛОВАЧКЕ ГИМНАЗИЈЕ „КАРЛОВАЧКИ ЛИНГВИСТИЧКИ КРУЖОК“

Руководилац секције: Мерима Аранитовић, наставник српског језика

Карловачка гимназија, као најстарија гимназија у Срба, негује традицију изучавања и очувања језика, као и проширивања знања из ове области с циљем да се код ученика развије љубав према језику, изучавању истог и целоживотним бављењем темама које имају додира са овом облашћу. „Карловачки лингвистички кружок“ својим именом асоцира на Прашки лингвистички кружок.

До сада су ученици, који су били чланови ове секције изучавали многе теме, учили практичне вештине ради стицања функционалних знања које ће моћи да користе и након завршетка школовања у Гимназији.

Секција је у једном тренутку била мало утихнула с активностима, да бисмо је обновили 2018. године, с генерацијом која је прошле године завршила школу, тако да смо у једном тренутку таман преклопили рад ученика прве године и матураната.

Ово је било изузетно значајно јер су ученици, који су сада друга година, због короне, две године провели на комбинованој или онлајн настави, тако да су много тога у вези са ширим и темељнијим  изучавањем језика у својим основним школама пропустили. Била им је потребна социјализација, упознавање са неким техникама рада да би могли да раде групно, што ове године и планирамо.

Но, план рада за прошлу годину подразумевао је да у две одвојене групе (јер нисмо смели спајати више од 15 ученика) раде одвојене активности, које ће се на крају године спојити, а матуранти су оставили недовршен задатак првацима да их ови у наредном периоду заврше. Такође је део ученика из обе групе учествовао у припремама за Такмичење из српског језика и језичке културе у организацији Друштва за српски језик и језичку културу.

Матуранти су, поред припреме за такмичење, писали и матурске радове из лингвистике, и завршавали заједнички рад из дијалекта који су почели у трећој години у јеку короне, па смо морали да обуставимо рад због немогућности да се састајемо, те је највећи део реализован прошле школске године.

Прваци су кренули од почетка – мало смо осавременили рад секције – тиме што смо направили блог (сајт)  на ком објављујемо радове ученика, као и матурантски пројекат. Закупили смо домен и направили свој кутак за рад у виртуелном свету. Такође, ученици прве године су активно учествовали у администрацији и модерацији Фејсбук странице Карловачке гимназије, сајта и групе Карловачки лингвистички кружок на Фејсбуку.

Циљ нам је био да их вратимо у редовне социјалне токове, да науче да пишу, буду креативни, да истражују, да истраже вишеслојност језика, кроз разне задатке, од учешћа на конкурсу за најлепшу реч у српском језику, писања вести, извештаја за друштвене мреже и школски лист, као и писања креативних радова, између осталог учествујући на тај начин и у прослави 230 година постојања и рада Карловачке гимназије. Тим поводом је направљена и посебна емисија на Телевизији Војводина, насловљена „Како пишу карловачки ђаци“. Линк за емисију је на сајту наше секције.

Матуранти су, у трећој години решили да након читања прича на заплањском дијалекту, контактирају ауторку Негославу Станојевић из Ниша, и договоре са њом књижевни сусрет на ком би се више говорило о дијалектима. Идеја је била да позову и неког од професора са Филозофског факултета коме је ужа област дијалектологија, али до реализације сусрета, због већ наведених околности није дошло. То су матуранти оставили садашњим ђацима да организују и тако заврше њихов пројекат. Матуранти су урадили истраживачки рад и направили презентацију која се одвијала у кабинету за информатику јер су ту имали услове за мултимедијални приступ излагању. Позвани су били и остали ученици и професори да пропрате њихов рад. Достављамо у папиру њихову презентацију, као и линк ка онлајн презентацији у додатку.

Трећи сегмент рада била је припрема ученика за такмичење. Најбољи резултат у нашој секцији постигла је Софија Тодорић, која је на окружном такмичењу била прва, а на републичком је освојила 16 поена. Ове године се поново спремамо за такмичење.

Такође смо са Одсеком за српски језик и лингвистику Филозофског факултета у Новом Саду организовали четири интерактивне радионице. Теме и фотографије такође шаљемо у прилогу. То је још једна групна активност наше секције – ученици су били домаћини професорима и студентима са Филозофског факултета, а предавања су била у Свечаној сали гимназије.

Такође су две ученице наше секције учествовале и у Летњој латинској школи, на којој је ове године био изучаван и старословенски језик.

 

Линкови: група „Карловачки лингвистички кружок“ https://www.facebook.com/groups/242646012466748

Сајт: https://lingvistickikruzok.com/

Фејсбук страница гимназије: https://www.facebook.com/karlovackidjaci/

Снимак емисије телевизије Војводина: https://www.youtube.com/watch?v=SjdP-yYo9hU&t=2s

 

 

Руководилац секције:

Мерима Аранитовић, наставник српског језика

Оставите одговор