Карловачки ђаци о значају писане речи
Почетна » УПОЗНАЈТЕ МОЈ СВЕТ РЕЧИ

УПОЗНАЈТЕ МОЈ СВЕТ РЕЧИ

Доротеа Живановић, I5

Добродошли у мој свет речи. Од речи све почиње, са њом се све завршава. Неке су изречене, неке отпеване, неке су написане на папир, а има и оних неизговорених.

Речима се играм када желим да се правим важна, тада покушам да пишем неку поезију. Надолазе као набујала река. Речима исказујем срећу, па тада добију неку посебну мелодичност. Оне тужне не изговарам. Шапућем их у јастук. Свет би био празан без речи, али док се оне могу користити у сврху доброг, постоје и оне које исказују мржњу. Њих у мом свету речи најмање има. Поред свих лепих речи постоје и оне што заболе, те речи неко може да памти заувек и да му се увек понављају у глави, па зато такве речи не изговарам. Барем не намерно.

Моје омиљене речи су оне које могу да измаме осмех, усреће, охрабре. Волим када чујем те речи или када видим да су некој особи баш оне улепшале дан. Помоћу речи ја се изражавам, показујем свој карактер, делим своје мишљење. Речи су стварно магичне. У нашем језику се једна реч може изговорити на много различитих начина, а да она и даље задржи исти смисао. То ме баш забавља.

Кажу да су битнија дела од речи. И јесу. Али и та дела су већа када их пропрате речи, богатија су, целовитија. Можда сваку емоцију могу исказати осмехом, погледом, загрљајем, окретањем главе… Али ако употребим и реч, све добије праву димензију.

Јер, од речи све почиње и са њом се све завршава.

 

Оставите одговор