Карловачки ђаци о значају писане речи
Почетна » Polisemija – Olivera Batić

Polisemija – Olivera Batić

***POLISEMIJA↔višeznačnost(grčki: poly-mnogo i semion-znak)  je ustvari viseznacnost reči ili sama sposobnost reci da ima vise znacenja.

→Polisemija nastaje zbog uocavanja slicnosti, pa se pojam koji se inace oznacava nekom drugom recju dovodi u vezu sa već upotrebljenom , a znacenje polisemicne reci zavisi od recenice u kojoj je upotrebljena, konteksta i konkretne govorne situacije. Pa tako, naprimer reč:

∞glava u suštini označava i deo tela, pametnog čoveka, odeljak knjige, glava porodice, glava šećera, glava eksera, itd.., a takođe se i izvode reči kao: poglavica ili poglavar !

∞kljun- ptičiji kljun, prednji deo broda, prednji deo cipele ili aviona…

Dakle, polisemija je i kada jedna reč ’poprimi’ dodatna značenja! A to se dešava mehanizmom metaforičnog  i metonimijskog prenosa ;

metaforični

→veza pojmova je po sličnosti!

metonimijski

→veza je po stvarnosti,logici!

 

– zlato– metal i ’’zlato babino’’ ili seljak– čovek koji živi na selu ili osoba koja se ponaša nepristojno (uvreda) ili  mozak– ’’ti nemaš mozga’’-u smislu da neko radi nešto ne razmišaljući i mozak kao ’’deo tela’’ ili ’’organ.’’!

-„ili rečenice koje bi kao trebalo da ’’budu duhovite’’:

→ Da li jedete suši?….Ne, uvek jedem s usta! -Da li ste došli s juga?…Ne, došao sam s ladu. -Svi su bili na mojoj strani, zato se čamac i prevrnuo.

 

A zato, baš nasuprot polisemiji, postoji

(krajnje monotona)—

*monosemija ↔ jednoznačnost:

ona u stvari prethodi polisemiji, jer su višeznačnice rezulatat proširenja sadržaja početnih jednoznačnica! To su reči kojima je izjednačen opseg sadržaja i opseg jedinog značenja. I ona je potpuno u službi tradicionalne filozofije -( jer ona u potrazi za –biti- uvek nalazi samo jedno značenje)! J!!

*Naprimer: amper- je samo jedinica za merenje jačine električne struje!


         →  Polisemija            vs.                   homonimija ←  

 Odnos ovih oblika višeznačnosti je ’’zanimljiv’’, a i na prvi pogled deluju isto, međutim-

 PolisemijaTo su reči sa više povezanih značenja*kljun – deo tela ptice i kao prednji deo aviona, broda, cipele…
Homonimija -To su  reči sa više                                                             nepovezanih značenja: * pop– kao sveštenik,i pop kao vrsta muzike     ..                                                           

„

*Literatura:

-’’Polisemija i organizacija leksičkog jezgra u srpskom jeziku’’ , Darinka Gortam-Premk;

– ’’Mala enciklopedija PROSVETA’’ ;

-http://bs.wikipedia.org/wiki/Polisemija..;

-http://www.vokabular.org/forum/index.php

5 Comments

 • Mario Perović

  08. 12. 2011. at 16:15

  koliko uzvičnika 🙂

  Šalu na stranu, referat je sažet ali to ni nije neka opširna tema. Na primerima si lepo objasnila šta je polisemija, monosemija kao i razlike između polisemije i homonimije što je donekle i suština referata.

  Одговори
  • Holifera

   09. 12. 2011. at 20:44

   🙂 hvala ti Mario !
   pa da, nije ni bilo mnogo podataka, sve u literaturi se vrti oko jedne rečenice, mislim jednog značenja ! (neki oblik cirkularne definicije xD)

   Одговори
 • Boris

  10. 12. 2011. at 14:13

  haha, mario za uzvicike, ja za „reči“. oba komentara propracena jednim „salu na stranu,…“.

  posebno pazljivo sam citao ovaj referat, jer je tema relativno bliska mojoj – iskreno, cini mi se da razlika izmedju polisemije i homonimije nije najsrecnije objasnjena. nije olivera kriva – literatura je dosta siromasna, nema puno mesta gde mozemo naci dobro objasnjenu razliku, pa sam se ja opredelio za onu fotokopiju o leksikologiji koju ste dali vukasinu, jeleni i meni. mislim da je tu bolje objasnjeno, pa sam osnovu toga iskoristio.

  pored toga, nemam zamerki. olivera ostaje dosledna svom stilu cak i kad pise referate, a uspeva da to ucini.. temeljno odradjenim, ne haoticnim kao sto bi se ocekivalo!

  bra’o mackoo:-*

  Одговори
 • Jelena Popović

  11. 12. 2011. at 20:30

  Meni se dopada, i mogu ti reci da sam razumela razliku izmedju homonimije i polisemije, makar na ovim primerima, haha 😀 Mogli bismo u skoli za svaki referat predlagati neke sopstvene primere, da bi se videlo da li smo zaista razumeli sve pojmove, kao i nacin da ih razlikujemo.

  Одговори

Оставите одговор