Карловачки ђаци о значају писане речи
Почетна » Prag – Stefan Stanojević

Prag – Stefan Stanojević

Priče o „Zlatnom gradu“ su me pratile poslednje 4 godine. Roditelji, rodjaci i prijatelji su mi pričali kako je to najlepši grad koji su videli. Toliko su mi pričali da sam čak osetio neku vrstu odbojnosti prema gradu. Medjutim, kad sam saznao da idem tamo, obuzeo me je veoma lep osecaj. Taj osećaj me nije prevario.

Stigao sam u Prag noću. Sve što sam video bio je motoput, ogromni tržni centar, gomile modernih zgrada i hotel u kojem sam bio smešten. Ove me je bacilo u nedoumicu o tome da li je grad zapravo ono sto su mi pričali.  To isto veče sam odlučio da odem u grad. Prolazeći taksijem, ponovo sam gledao nove zgrade, mostove i tržne centre. Izašavši iz taksija ugledao sam dugački trg Svetog Vaclava, i dalje nisam bio odusevljen. Sve do trenutka kad sam se okrenuo. Iza mene je bio Nacionalni Muzej Praga. Predivna, velika gradjevina izgorele boje. Odusevio sam se. Ali to je bio samo početak mog odusevljenja. Uskoro posle toga sam se izgubio u nekim malim ulicama koje su dosta podsećale na Ljubljanu, koja je jedan od mojih omiljenih gradova. Setavši se dalje slučajno sam izašao na Starometske namesti. Ostao sam bez daha. Stari trg Praga je kao iz bajke ili u mom slucaju kao iz igrice. Crkva Svetog Nikole sa astrološkim satom i crkva Majke Bozije su nesto sto svaka osoba, koja misli da je zivot vredan, mora videti. Sve ove divote je nadvisio kompleks Hradčani sa predivnom gotska katedralom Svetog Vita. Jedina stvar koja je izneverila jeste Zlatna ulica, koja je ništa vise nego 10 kućica od kojih je bar 5 pretvoreno u prodavnice. Jedno od najlepših iskustava je prelazenje Karlovog mosta u podne.

Česi, koliko sam primetio, jos nisu navikli na turiste, i nisu svi spremni da ih dočekaju sa osmehom na licu. Medjutim, dosta njih je baš to i činilo, verovatno su počeli da shvataju da su turističko odredište i polako to prihvataju.

Mislim da je Prag jedan od onih gradova koji bi me ponovo fascinirao ma koliko puta ga video. Turističko odredište koje još nije sasvim iskvareno turizmom.

6 Comments

 • Mario

  17. 05. 2012. at 18:00

  Ima Prag još toliko lepih stvari ali bi onda sastav bio predugačak. 😀
  Svako je doživeo Prag na svoj način, i sviđa mi se tvoje viđenje Praga. I nikad ne bih pomislio da je tebe oduševila katedrala neka, ne znam zašto. 🙂

  Одговори
 • Boris

  18. 05. 2012. at 09:41

  „Turističko odredište koje još nije sasvim iskvareno turizmom.“

  uopšte se ne slažem!ali, dobro?ha.

  „Česi, koliko sam primetio, jos nisu navikli na turiste, i nisu svi spremni da ih dočekaju sa osmehom na licu. Medjutim, dosta njih je baš to i činilo, verovatno su počeli da shvataju da su turističko odredište i polako to prihvataju.“

  meni je ovo strašno!ne znam da li stvarno misliš da će se, kada budu spremni da nas dočekuju sa uštogljenim osmesima, zapravo navići na turiste?pff.

  ostatak je super, samo nisam uhvatio kad si ti prešao sa izlaska na obilazak.

  Одговори
 • Jelena Popović

  21. 05. 2012. at 16:05

  Stil je jednostavan i to mi se svidja, mada nisam znala da Kefa tako pise, zamisljala sam to nekako drugacije. 🙂 Mene zanima kako bi Ljubljanu opisao kad ti je to vec jedan od omiljenih gradova. I da, moram se sloziti sa Borisom sto se tice ovih konfuznih recenica.

  Одговори
 • Vulele

  21. 05. 2012. at 21:54

  Mogao si i mnogo vise i mnogo manje da kazes. Mislim da si rekao onoliko koliko je ovaj sastav to trazio, jer kad bi samo za jednu stvar malo prosirio, morao bi sve, a tome nikad ne bi bilo kraja. Tvoj dozivljaj je impresivno opisan, najvise me je odusevo deo „svaka osoba, koja misli da je zivot vredan, mora videti“. Vidi se da ne mozes o svakom gradu pisati kao o Pragu. 🙂

  Одговори

Оставите одговор