Карловачки ђаци о значају писане речи
Почетна » КАКО НАС КЊИЖЕВНОСТ УЧИ ДА ЦЕНИМО ПОРОДИЦУ

КАКО НАС КЊИЖЕВНОСТ УЧИ ДА ЦЕНИМО ПОРОДИЦУ

 Аутор: Милица Микаћ, I1

Инспиративно је на мене деловала приповетка ,,Први пут с оцем на јутрење”, дело нашег познатог писца Лазе Лазаревића. Његова прича ме је подстакла да више обратим пажњу на односе у породици, посебно улогу мајке у породици.

Фото: Pixabay StockSnap

Кроз лик мајке Марице спознала сам колико  је тешко бити мама. Лаза Лазаревић ју је приказао као бескрајно пожртвовану и храбру жену. Ту је описао мноштво њених врлина, које проистичу из посвећености према Богу и породици.

Њена вера у Бога јој даје снагу да се бори за породицу. Писац истиче све особине које красе једну хришћанку, понизност и бескрајна љубав према ближњем, у овом случају према супругу. Маричина пожртвованост ме је подстакла да увидим сву жртву наших мајки које нам дају бескрајну љубав. То ме је  обавезало да покажем  одговорност и захвалност према својој мајци, и да се трудим  да јој будем што боља ћерка.

Сада  више обраћам пажњу на своју мајку и много више ценим све што ради за мене.  Јаснији су ми  неки поступци и речи које ми упућује. Више се саосећам с њом и желим да јој олакшам колико год је могуће. Кајем се зато што сам у неким ситуацијама била  окрутна према њој и осећам потребу да јој се извиним. Захваљујући овој књизи сам схватила да повређујем маму и да никад нећу понављати неке грешке. Покушаћу да то објасним својој деци и да преупредим грешке које сам ја правила.

Волела бих, а и надам се да и сва остала деца деле моје мишљење и став,  како би смо израсли у квалитетније људе, негујући породичне односе и љубав према ближњем, како би наше окружење било боље место за нас.

Оставите одговор