Карловачки ђаци о значају писане речи
Почетна » Potencijal – Boris Jarić

Potencijal – Boris Jarić

Ovaj složen ličan glagolski oblik zapravo nije tako.. nesložen kao što se misli. He-he!:-)

Građenje, zaista, jeste dosta jednostavno;
aorist pomoćnog glagola biti sa izuzetkom trećeg lica množine (mesto biše koristimo bi) i radni gladolski pridev (ili da+infinitiv!)

Učili smo kako on u suštini ima modalnu funkciju te se njime izriče:

-želja;
Rado bih sada spavao.
Voleo bih da ponovo posetim Prag.

ºmogućnost;
Ponovo bih posetio Prag kada bih bio u mogućnosti/bi to bilo moguće. – Uoči dvostruki potencijal u ovakvim rečenicama, gde on ne mora da bude isključivo u zavisnoj!U ovom slučaju uglavnom imamo dve rečenice, u obe potencijal.

ºnamera; – nemojte brkati za željom!*
Čovek, da ne bi klonuo i stao, vara sam sebe.
Išli smo do prodavnice samo da bismo malo prošetali.

*Naime, dok želja izražava puku.. želju, namera izražava upravo to- NAMERU da se izvrši radnja glagola u obliku potencijala. U sledećoj rečenici ovog referata će upravo takav biti iskorišćen!

-∆-∆-∆-∆-∆-∆-∆-∆-∆-∆-∆-∆-∆-∆-∆-∆-

Kako ne bismo ponavljali gradivo iz šestog i sedmog razreda osnovne škole, moramo napomenuti i sledeće: potencijal ima i drugo značenje.
Pored modealnog, onog osnovnog, on ima i relativno značenje -najlakše objašnjeno, može služiti za označavanje realizovane radnje (ili stanja ili zbivanja) u prošlosti. U tom slučaju nazivamo ga NARATIVNI POTENCIJAL i preuzima to vremensko značenje.

Baka bi pravila kolače uvek kada bih došao. – jasno je da je ovo narativni potencijal, ekvivalentno obliku used to u engleskom jeziku.
Obraćao mi se kad god bi me video. – ova rečenica ilustruje to da nije potrebno imati relativni potencijal u obe rečenice kako bi on imao.. to, relativno značenje.
Usled razgovora, Margareta bi ošinula svog konja i odjurila do samog kraja puta.

*Na Vikipediji, a i vebsajtu vokabular.org spominje se i takozvani Potencijal Prošli koji nema veze sa relativnom upotrebom potencijala, u engleskom je sličan trećem kondicionalu i to je „poseban glagolski način koji se upotrebljava za moguću radnju u prošlosti.“
Primer; Bio bih došao da ste me zvali.
Ne mislim da je vredno spominjati ovu kategoriju, ali pošto sam nabasao na to, eto.

-∆-izvori i reference: Stanojčić&Popović, vokabular.org, google.com (ha!) i to malo Vikipedije.

Оставите одговор