Карловачки ђаци о значају писане речи
Почетна » МОЋ ДЕЛОВАЊА РЕЧИМА

МОЋ ДЕЛОВАЊА РЕЧИМА

Софија Тодорић, I3

У животу ћемо увек, у зависности с ким и о чему разговарамо, тражити речи које приличе ситуацији. Тако се, на пример, у разговору с професорима трудимо да користимо што разноврсније, „стручније“ или „озбиљније“ речи, док се у друштву осећамо доста опуштеније и не маримо толико о томе.

Што се тиче конверзације с професорима, трудимо се да оставимо што бољи утисак. То постижемо коришћењем разних термина, везаних за одређене предмете, употребом синонима (да бисмо показали ширину вокабулара) итд. Не само да желимо да оставимо доБар утисак, већ на овај начин исказујемо и посебно поштовање нашим професорима.

Наравно, ситуација је другачија када смо окружени вршњацима, који размишљају као ми и са којима делимо и теме за разговор. Атмосфера је опуштенија. У таквом друштву просто не морамо да „представљамо“ себе помоћу „озбиљних“ речи.

Мислим да   млади, у свим генерацијама, успевају да пронађу неки заједнички језик којим комуницирају међусобно и да је он „једноставнији“ од оног формалног разговора са старијима. Кад сам се већ дотакла „поједностављивања језика“, не могу а да не искритикујем данашњи језик и фонд речи младих. Структурно једноставније реченице и речи су нешто сасвим нормално када је у питању опуштен разговор с друштвом, али оно што није у реду је све чешћа монотоност у језику. Данас је, на жалост, и све више одраслих људи који не знају значење неких основних појмова, а то све произилази из недовољног читања.

Но, свако од нас има различит поглед на свој језик, свој начин изражавања и одабир одређених речи у одређеном тренутку. Сматрам да ће, док год постоји макар и најситније интересовање за богаћење сопственог речника и за рад на сопственом начину изражавања, наш језик живети и задржати своју лепоту, коју управо чини разноврсност његових речи.

 

Оставите одговор