Карловачки ђаци о значају писане речи
Почетна » ДУХ КАРЛОВАЧКЕ ГИМНАЗИЈЕ

ДУХ КАРЛОВАЧКЕ ГИМНАЗИЈЕ

Христина Благојевић, I5

Дух сваке школе чине ђаци, професори, унутрашњост и околина школе. Карловци и Карловачка гимназија за мене имају потпуно другачији осећај у односу на средње школе у Новом Саду.

Фото: М.А.

Професори се не труде само да нам испредају градиво и да нас оцене, како то углавном буде у многим школама, већ се поред тога  интересују и за нас као личности и наша интересовања. Знам да многи одустану од идеје да иду у Карловачку гимназију због удаљености и путовања, али ја највише волим то што Карловачка није у Новом Саду и што није свима лако доступна, јер кад путујем у школу, сваки пут кад из Новог Сада дођем у Карловце, у себи имам скроз другачији осећај, као утопија, тако је мирно и некако домаће.

Оно што Карловачку издваја од других школа свакако јесте њена дуговечност  и унутрашњост школе. Кроз ову школу су прошле многе генерације, важне, познате личности као што су Јован Стерија Поповић, Бранко Радичевић, Васа Стајић, Ђорђе Натошевић, Никола Радојчић и многи други…

И заиста ми је невероватно да се сада ја школујем под истим кровом као и неки писци. Што се тиче екстеријера и ентеријера наше школе он је урађен са много детаља које из првог погледа не успем ни да сагледам, и волела бих да данас грађевине буду налик Карловачкој и да садрже више детаља, јер су детаљи оно што људе задржава и што их занима.

Често чујем од ђака који су завршили Карловачку гимназију да су увек поносни када кажу да су ишли у Карловачку, јер како кажу други људи их више цене када чују коју су гимназију завршили, због историје и угледа који Карловачка гимназија има . Верујем да ћу и ја моћи то да потврдим у будућности.

 

 

Оставите одговор