Карловачки ђаци о значају писане речи
Почетна » ЗАШТО ВОЛИМ СВОЈ ЈЕЗИК

ЗАШТО ВОЛИМ СВОЈ ЈЕЗИК

Софија Ђурђев, I6

Током историје наш језик се мењао на различите начине. Језик којим данас говоримо није језик људи из давнина.  У почетку то је био онај стари, баш стари, необични језик – старословенски. Како је време одмицало, људи су све боље разумели значај језика, изучавали су га  и посвећивали му се.

После Саве Мркаља памтимо и Вука и његову реформу, у чијим плодовима уживамо све до дана данашњег. Магија мог језика је пре свега и љубав према мојој држави, поштовање према  прецима и свима онима који су у прошлости бранили нашу веру и наш  језик. У Србији постоји много дијалеката, што чини језик занимљивијим. Ти дијалекти чине свако место интересантнијим. Нажалост, све мање људи се служи мојим језиком и због тога ми је јако криво. Све више нас одлази у друге државе, потпуно заборављајући значај свог матерњег језика.

Што се мене тиче, какве год да буду околности, српски језик никада неће бити заборављен. Српски језик је ризница занимљивих речи, мелодичан и богат. Изучавати га за мене је интересантна авантура.

Волим да пишем, да састављам реченице које ће неком бити занимљиве, користећи речи матерњег језика. Ми млади, у ово време напредних технологија, претерано користимо речи из енглеског језика. Сматрам да је то потпуно непотребно јер можемо користити исте речи или изразе, али из нашег језика. Било је и раније позајмљивања. Уосталом, све се то тиче прошлости и сусрета са другим културама. На пример, српски језик је усвојио много речи из других језика, мислим да има највише турцизама (авлија, чаршав). Наравно позајмили смо и многе речи из других језика, које не умањују његову лепоту.

Српски језик треба да волимо онолико колико волимо и своју домовину!

 

Оставите одговор