Карловачки ђаци о значају писане речи
Почетна » ШТА ЈЕ СМИСАО ЈЕЗИКА

ШТА ЈЕ СМИСАО ЈЕЗИКА

Вишња Сабо, I3

Много времена сам провела размишљајући о свом језику и трудила сам се да пребацим  мисли у речи. Никако не успевам да то адекватно урадим. Сваки пут када сам покушала да смислим реченицу, могла сам да мислим о њој, али не и да је напишем у пасусу.

Тачно то је смисао језика. Споразумевати се њиме, не само мислити о њему. Матерњи језик је матерњи јер смо рођени са њим, знамо за њега цео наш живот. Није битно колико је тај језик распрострањен по свету, него да га ми знамо и чувамо га као традицију. Језик је и део културе. По језику смо препознатљиви. Има нас седам милијарди на земаљској кугли, а само дванаест милиона говори српски језик. То је доказ да само неки људи имају привилегију да говоре српским језиком. 

У времену када се све мање читају књиге, тешко је одржати све варијације језика из ранијег доба. Начин на који су људи причали и писали је, мени лично, фасцинантан. Док читам дела моје омиљене песникиње, Десанке Максимовић, осећам се као да путујем кроз време. Све речи из њеног доба, које се више не користе, звуче компликовано и дословно магично. Те магичне речи које је користила, дају делу дубину и структуру, која се очекује од добро познате песникиње. Цитирала бих реченицу из једног од њених познатијих дела, “Стрепња”: Не, немој ми прићи! Нашто то, и чему? Издалека само све к’о звезда сја; издалека само дивимо се свему. Не, нек’ ми не приђу ока твоја два. Овим сложеним речима дочарала је нешто што већина људи не може да објасни.  Само та строфа носи велику тежину. Само те речи сложене у савршенство натерају особу да размишља о написаном. 

Српски доказује колико је језик и очување културе битан део свакодневног живота. Мало језика звучи као српски. Мало језика може да очара свет какав јесте.

Оставите одговор